Dansk formål

  1. At undersøge i hvilket omfang sygeplejersker udførte en screening for neuropatiske smerter ved hjælp af screeningsværktøjet 7-item DN4.
  2. At undersøge prævalensen af neuropatiske smerter i den tidlige postoperative periode på tre kirurgiske sengeafdelinger: rygkirurgisk, ortopædkirurgisk og thoraxkirurgisk.

Dansk resumé

Baggrund

Studier har vist, at neuropatiske smerter efter kirurgi ofte er årsagen til udvikling af kroniske smertetilstande hos patienter i det postoperative forløb. De neuropatiske smerter kan opleves stærkere end nociceptive smerter og responderer dårligt på konventionel analgetisk behandling.  Diagnosticeringen af neuropatiske smerter hos den postoperative patient er afhængig af en grundig klinisk dataindsamling. Undersøgelser har vist, at man ved brug af screeningsredskabet 7-item DN4 kan identificere neuropatiske smerter. Ved brug af dette redskab kan sygeplejersker i højere grad identificere og behandle neuropatiske smerter og derved mindske lidelse for patienten.

Metode

Studiet er en kvantitativ undersøgelse. Metoden er en ekstern retrospektiv audit udført på tre kirurgiske afdelinger. Data blev indsamlet fra patientjournalerne efter implementering af scoringsredskabet 7-item DN4. I alt var 450 patienter inkluderet i undersøgelsen (150 fra hver afdeling).

Resultater

Hos 423 ud af de 450 inkluderede patienter var der registreret en smerteanamnese ud fra 7-item DN4 screeningsredskabet.

24 % af patienterne rapporterede 1-4 tegn på neuropatiske smerter inden for den første uge postoperativt, hvoraf halvdelen af disse patienter havde tegn på neuropatiske smerter 1. postoperative dag.

Hovedparten af de patienter, hvor der var registreret symptomer på neuropatiske smerter, havde gennemgået rygkirurgi.

Konklusion

7-item DN4 kan hjælpe sygeplejersker med at identificere tegn på neuropatiske smerter i den tidlige postoperative periode.

Bemærkninger

Artiklens styrker er den relativt store studiepopulation på 450 patienter, samt at scoringsredskabet 7-item DN4 er et validt redskab til screening for neuropatiske smerter.

Artiklens anvendelighed begrænses af den manglende forskning ift. hvordan neuropatiske smerter optræder i den tidlige postoperative periode og deraf, om 7-item DN4 også er anvendeligt til diagnosticering af neuropatiske smerter i denne periode. Desuden er studiets gennemsigtighed nedsat grundet manglende oplysninger om, hvor undersøgelsen er udført, og hvordan screeningsredskabet 7-item DN4 mere nøjagtigt er blevet implementeret på afdelingerne.

Artiklen kan bruges til at sætte fokus på, hvordan sygeplejersker identificerer neuropatiske smerter i den postoperative periode hos ortopædkirurgiske patienter, således at kroniske smerteproblematikker kan forebygges.