Dansk formål

At belyse sygeplejerskernes opfattelser af og erfaringer med at yde individuel pleje til ældre patienter, som deltager i et accelereret patientforløb.

Dansk resumé

Baggrund

Hofte- og knæalloplastikoperationer udføres oftest i accelererede forløb, som består af præoperativ klargøring, selve indlæggelsen og en forventet udskrivelse første eller anden dag efter operationen. Et succesfuldt forløb afhænger blandt andet af, at patienterne er velinformerede præoperativt og overholder de forskellige dele af forløbet. Der er en tendens til, at ældre patienter er indlagt længere tid end programmet angiver og at disse patienter efter udskrivelsen har smerter og ikke er velmobiliserede. Disse patienter har måske behov for individuel tilrettelagt sygepleje fremfor "one size fits all".

Metode

Metoden er kvalitativ og data indhentes fra individuelle semistrukturerede interviews med 10 sygeplejersker i alderen 25-43 år. Sygeplejerskerne er ansat på i alt 3 forskellige hospitaler i Danmark. Data analyseres ved indholdsanalyse.

Resultater

Analysen frembragte tre områder, hvor sygeplejerskerne var udfordrede:

  1. At identificere og legitimere relevant individuel sygepleje i forløbene
  2. Indsatsen for at få alle patienter til at passe ind i forløbet
  3. Retfærdigøre individuelle sygeplejehandlinger i forløbet

Konklusion

Til trods for at sygeplejerskerne arbejder for at leve op til programmets punkter, finder de, at de må gå på kompromis med deres sygepleje og deres etiske overvejelser for at få patienterne til at følge det standardiserede program.

Der er behov for mere specifikke inklusionskriterier og sygeplejerskerne har brug for bedre muligheder for at yde individuel sygepleje, hvorved skrøbelige patienter kan blive tilbudt alternative muligheder.

Bemærkninger

Studiet inddrog kun et begrænset antal sygeplejersker, men selvom resultaterne ikke kan generaliseres, kan de bidrage med væsentlig viden om, hvad sygeplejersker oplever de har af muligheder for at yde individuel sygepleje til patienter, som indgår i accelererede operationsforløb.